ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > ИЗБРАНИ РОМАНИ
КАРАМФИЛ И ЖАСМИН
КАРАМФИЛ И ЖАСМИН

от Мехмет Рауф


Класически роман на турската литература, докоснал сърцата на милиони читатели
Разтърсваща любовна драма за болката от несподелената любов

В турската култура жасминът е символ на свободолюбивия дух, а карамфилът – на топлината, сърдечността и всеотдайната любов. Мехмет Рауф използва тeзи традиционни образи в знаменития си роман Карамфил и Жасмин, за да характеризира двете основни героини в него – Первин и Невхиз. Тези две очарователни жени спечелват симпатиите на Самим – млад, привлекателен мъж, живял дълго време в Европа, със светски маниери и европейска култура.

Между тримата се разгръща истинска любовна драма и той е изправен пред съдбовния избор между страстната Жасмин и искрената Карамфил. Но коя би била истинската и неповторима любов на живота му? И както винаги, съдбата взима окончателното решение в тази драматична дилема...

Това e един от най-запомнящите се романи на новата турска литература, чието действие се развива в началото на ХХ век, когато в консервативното турско общество навлизат модерните европейски нрави.


Мехмет Рауф (1875–1931 г.) е един от класиците на турската литература в първите десетилетия на ХХ век. Роден е през 1875 г. в Истанбул. До обявяването на младотур­ската революция служи в армията. След това обаче се оттегля от казармения живот и се отдава изцяло на писателска дейност. Той се приобщава към литературното течение Сервет-и Фюнун, зародило се в Турция през 1896 г. и просъществувало до 1901 г., което обединява талантливи автори новатори. Автор е на романа „Септември“, който се смята за първия сериозен психологически турски роман. Най-важната тема в произведенията на Рауф е болката от несподелената любов. Преведени на почти всички световни езици, днес романите му се радват на огромен читателски интерес.меки корици,
цветни,
348 с.,
18 лв.,
ISBN: 978-619-179-133-0