ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > Художествена документалистика
ВОРИТЕ - РУСКАТА СУПЕРМАФИЯ
ВОРИТЕ - РУСКАТА СУПЕРМАФИЯ

от Марк Галеоти


Първата сериозна история на най-страховитата престъпна класа в Русия: Вори в законе.

Кои са ворите? С названието вори в Русия наричат крадците, а вори в законе са крадците в рамките на кодекса на престъпния свят – строга система, която не допуска каквато и да било ангажираност и сътрудничество с държавата и правоприлагащите `и органи. Татуировките им показват отдадеността им на престъпния живот и мястото им в йерархията на подземния свят. Всеки вор се стреми да стане вор в законе, който е почтен крадец и нехае за законите на държавата, но държи до смърт на думата си. Ворите невинаги са водачите на банди или най-богатите престъпници, а по-скоро моделите за подражание във воровский мир – света на крадците.
В своя безкомпромисно прям, но и нюансиран разказ експертът в областта на руската организирана престъпност Марк Галеоти изследва историята на руския подземен свят и на ворите – излезли от съветските трудови лагери ГУЛАГ, – които са в неговата основа и които оцеляват и прeуспяват сред промените, породени от сталинизма, Студената война, войната в Афганистан и края на съветския експеримент. Галеоти показва как още от своето начало в царска Русия до настоящата нова престъпна класа, която процъфтява при управлението на Путин, организираната престъпност е проникнала в националните финансови и политически структури и представлява опасно предизвикателство, което няма как да бъде пренебрегнато.
Смела, исторически обоснована и невероятно увлекателна, книгата е основен труд на един от най-начетените и обективни наблюдатели на съвременна Русия.
Рейчъл Полонски, автор на "Вълшебният фенер на Молотов"

Изумителен поглед към руската супермафия и връзките й с тайните служби на Путин... Няма по-навременно четиво.
Матю Кeмбъл, The Sunday Times

За всички, които се интересуват от бъдещето, както и от миналото и настоящето на Русия, тази книга е задължително четиво.
Мартин Деухирст, Forum

Тази брилянтна, невероятно богата, значима книга, пълна с гангстери, подли рекетьори, порочни убийци, тайни полицаи, лидери от Кремъл и криминален жаргон, е едновременно истинска хроника на прес­тъпността, същинско научно изследване, антропологично проучване, политическа история на слелитете се ведно подземен свят и ешалоните на закона на руската власт – едно значимо четиво в наши дни.
Саймън Монтефиоре, Evening Standard

Марк Галеоти прави убедително изявление. Именно днес, когато Западът преосмисля своите решения да допусне руски олигарси – много от които са натрупали парите си с твърде непочтени средства –
свободно да се разполагат в големите столици, настоящата книга е изключително навременна.
Матю Партридж, Money Week


За автора

Марк Галеоти е почетен професор в Лондонския университетски колеж по славянски и източноевропейски изследвания и старши сътрудник към Кралски обединен институт за проучване на отбраната и сигурността. Той е експерт и плодовит автор в областта на транснационалната престъпност и руската система за сигурност, както и съветник в британското Министерство на външните работи и редица правителствени и правоприлагащи служби в Европа и Северна Америка.
Някои от изследванията му са: „Дневният ред на Кремъл“, 1995 г., „Нестабилна Русия“, 1996 г., „Афганистан, последната война на Съветския съюз“, 2001 г., „Горбачов и неговата революция“, 1997 г., „Руските сили по сигурността и паравоенни формирования от 1991 г.“, 2013 г., „Войните на Русия в Чечения“, 2014 г., „Хибридната война или гибридная война?“, 2016 г., „Съвременната руска армия, 1992–2016 г.“, 2017 г., „Руската политическа война: отвъд хибридните атаки“, 2019 г., „Трябва да говорим за Путин“, 2019 г., „Кратка история на Русия“, 2020 г. Изследвания на Галеоти са превеждани на полски, италиански, шведски, чешки, руски, румънски и др.
Както сам споделя, Галеоти работи над книгата си „Ворите: руската супермафия“ в продължение на 30 години. Чрез конкретни исторически събития и процеси авторът проследява как се формира културата на „ворите“ и как тя постепенно се слива с общата култура на съвременното руско обобщество и заключава: „В край на сметка руският народ е първата и най-потърпевша жертва на днешната версия на „воровский мир“ и той трябва да го усмири и вярвам, че в крайна сметка той ще го стори“.


меки корици,
цветни,
504 с.,
25 лв.,
ISBN: 978-619-179-132-3