ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Българска литература
ШИКАЛКИ
ШИКАЛКИ

от Начо Христосков


О Ч А К В А Й Т Е

ШИКАЛКИ
Роман от Начо Христосков

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели
и важни за града издания“.

В последния си роман Начо Христосков отново изобличава с неприкрита остротата обществените недъзи и смело показва влиянието им върху живота на обикновения човек.

В края на 80-те години на ХХ век нищо не предвещава краха на социалистическата ера – инициативността и свободата са спънати от задушаващи идеологически постулати и обществен ред, основан на покорството, нагаждачеството и връзкарството. На фона на тези времена започват историите на двамата основни герои в романа – Писателя и бай Едикойси – и двамата принудени да правят компромиси със съвестта си, за да се задържат в „системата“. Макар че заниманията им са на различни „фронтове“– културата и селското стопанство – те не намират смисъл и удовлетворение от своята работа.
Идва Промяната – с надеждите за свобода, справедливост, благоденствие и истина. Но те се оказват илюзии, защото в мътилката на разтурения стар свят се раждат новите правила, основани на егоизъм, алчност, лицемерие и лъжа. В тази абсурдна пиеса герои се оказват отново добре познати „стари муцуни“, които безскрупулно завземат и разпределят власт, територии, блага... За безименните участници в Прехода като Писателя и бай Едикойси остават кошмарите на оцеляването и безплодното търсене на капчица човечност...
Това е роман, в който всеки, преживял тези смутни времена, може да види себе си.

НАЧО ХРИСТОСКОВ (1953–2019) е роден в с. Милево, Пловдивско. Завършил е българска филология. Работил е като възпитател, организатор в сферата на културата, билд редактор, организатор маркетинг и реклама, преподавател, пом.-директор на СОУ. От 1992 до 2001 г. е директор и управител на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Бил е безработен и преди, и след 10 ноември 1989 г. До 1990 г. не му е издавана книга.
Автор e на книгите: „Дъх на ягоди, полъх на любов и телеграма“ – разкази, 1990 г.; „Подхвърлянето“ – роман,
1995 г.; „Слънчевото куче“ – новели, 2000 г.; „От пролуката до гроба“ – разкази, 2010 г.; „Разкази за Иван“ – разкази, 2013 г.; „Последното писмо до Бог“ – разкази, 2013 г., „Училището“ – роман, 2016 г. Участвал е в международни писателски срещи в Германия, негови разкази са превеждани на немски, английски и руски език. Бил е председател на Дружеството на писателите в Пловдив.


Още на https://www.facebook.com/lettera.publisher?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARAMxdYogrEYf9f_JEIodIfBxNKJDNT8pH9pVxKutoSl7_67ydb3BngQ8YiC13jJPCVctbg-okZPZyF8&hc_ref=ARS9_hxd9lc7aGS9qhTwZ1Or3OseZX0_ZffuzQUmtdDx-JvNOdA1w6ETSDpEYubnm4U&fref=nf