ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Българска литература
Сатириконите на Абарбарея
Сатириконите на Абарбарея

от Красен Камбуров


Ако имаш два панталона, продай единия и си купи тази книга!

Красен Камбуров (автор на впечатляващи романи) ни предлага нова удивителна книга, която смайва със словесни фойерверки, мозайка от идеи за древни, средновековни и по-скорошни творци, с притчи, препратки, бляскави аналогии, с развихреното свое въображение, но и с точни попадения в съвременното мислене, нрави, идеологии и художествени текстове. Мяркат се и политически фигури, предимно от пяната на днешното битие, най-често представени гротескно, но нали това е идеята?... Става дума за сатирикони!… Така построена, книгата налага респект с огромната литературна култура на писателя и способността му да прави анатомичен разрез на времена, човешки пристрастия, нрави и идеи. Безспорно полезно четиво.
Христо Ганов
Главен секретар на СБП


Предизвикателство! Няма как да избягам от тази втръснала ни напоследък дума, но до нея опирам, прелиствайки новия опус на Красен Камбуров. Ала в случая предизвикателството е сатириконско – с него авторът се нагърбва да е юродив към себе си, както и към немалко глухи свои сънародници.
Що за творба е пред нас? Какво споява есетата, епистолите, диалозите, екскурсите, мемоарите, чистата белетристика? Само сатириконство ли и от какъв тип е то? Мистиката, която структурира романите му, тук е вече мистификация тотална. Десетки герои от историята и култура-
та дебатират на живо пред нас по всички възможни смисли и тегоби на съвремието ни. Нашето – да. Българското – да.
А че е родно и че е българско сатириконство, доказват дори прозренията (под маска!) за българските управници, че и буквално последният ред на творбата. Уж е под маска, тоест чрез устата на герой, но темпераментният слог не може да скрие кой е автор на прозренията. Пък и читателят сигурно ще предпочете да е именно К. К., колкото и да се маскира...
доц. Кр. Васков


меки корици,
цветни,
280 с.,
12,99 лв.,
ISBN: 978-619-179-035-7